ShedHelsinki – musiikkiteatterihanke, jossa jokainen kelpaa

Näin tarinamme alkoi...

Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi – riippumatta siitä minkä ikäisiä tai näköisiä olemme, millaiseen vartaloon olemme syntyneet tai millaisia mielipiteitä ja ajatuksia maailmassa edustamme.

ShedHelsinki on uusi valtavirrasta poikkeava musiikkiteatterihanke, jossa matka on määränpäätä merkityksellisempi. Toiminta mahdollistaa lapsille ja nuorille tilaisuuden olla esillä omina, ainutkertaisina yksilöinä. Yhdessä ja turvassa.

Tavoitteena on vakiinnuttaa monimuotoisuutta korostava musiikkiteatteri Suomeen ja tehdä Suomesta paikka, jossa uskalletaan uskoa unelmiin ja tulla nähdyksi juuri sellaisena kuin on.

Kanalasta kuninkaallisten suosioon – inspiroiva Chickenshed

ShedHelsingin esikuvana on Lontoossa toimiva Chickenshed-teatteri, joka on tehnyt erilaisuudesta taidetta yhdessä lasten ja nuorten kanssa jo yli 40 vuotta. Perustajat Jo Collins ja Mary Ward uskoivat, että kuka tahansa pystyy nousemaan teatterin lavalle hyödyntämällä luovuutta. He halusivat luoda kaikille mahdollisuuden kukoistaa ja päättivät aloittaa yhdessä teatteritoiminnan vanhassa kanalassa, josta nimi Chickenshed syntyi. Teatterin toiminta siirtyi vuosien varrella eri rakennuksiin, mutta sen nimi säilyi.

Ainutlaatuisen teatterin visio oli juhlia monimuotoisuutta ja antaa rohkeutta ja itsetuntoa lapsille ja nuorille heidän taustaansa katsomatta. Teatterin monimuotoisuus osoittautui sen vahvuudeksi ja toiminta kasvoi hurjaa vauhtia lahjoitusten avulla.

Vuonna 1988 Lordi ja Lady Rayne löysivät Chickenshedin, ja Lady Raynestä tuli teatterin johtaja. Tämä esitteli Chickenshedin Walesin prinsessa Dianalle, josta puolestaan tuli teatterin yksi tärkeimmistä tukijoista.

Nykyään Chickenshed toimii Pohjois-Lontoossa omassa teatterirakennuksessaan. Monet teatterin vanhat oppilaat ovat omistautuneet teatterin toiminnalle niin suuresti, että opettavat itse teatterissa tänä päivänä.

Peter Pan herättää eloon ShedHelsingin sanoman

Chickenshedin koskettavat ja elämänmyönteiset tuotannot ovat olleet tärkeässä roolissa ShedHelsingin syntytarinassa. Lontoolaiselta isosiskolta on saatu paitsi tukea, myös käytännönoppia opetustyöhön.

Vuoden 2016 opetuksessa ja produktiossa on ollut mukana yhteensä noin 120 oppilasta neljästä pääkaupunkiseudun koulusta. Musiikkiteatteriin sekä omaan ääneen, kehoon ja itseilmaisuun tutustuminen aloitettiin kouluilla vuoden alussa ja vuosi huipentuu joulukuussa esitettävään suurmusikaaliin, Marco Bjurströmin ohjaamaan Peter Paniin.

Chickenshedin tavoin ShedHelsingin tähtäimessä on vakiinnuttaa monimuotoisuutta korostava teatteri Suomeen ja laajentaa toimintaa jatkossa. Vaikka ShedHelsingin tie uuden teatteritoiminnan vakiinnuttamiseksi on vasta lähtökuopissa, ShedHelsingin usko hyvää tekevän teatterin kysynnälle on vahva.

 

”Maailma on tehty uskosta, luottamuksesta ja keijupölystä.” – Peter Pan

Unelmoimme yhteiskunnasta, joka juhlii monimuotoisuutta, antaa kaikille mahdollisuuden kukoistaa ja innostaa myönteiseen muutokseen. Teatterin myötä tällainen yhteiskunta on lähempänä meitä kaikkia.